62. Karjamarkkinat

Olen lopen kyllästynyt thaimaalaisten ulkonäön palvontaan. Asiaa ei auta yhtään, että työskentelen alalla, jolla ulkonäön merkitys korostuu äärimmilleen; koulutan nimittäin thaimaalaisia missejä. Kyllä, minä, joka olen aina halveksinut kauneuskilpailuja ynnä muita karjanäyttelyitä. En itsekään ole aivan varma, miten olen tähän noloon tilanteeseen päätynyt.

Joitakin vuosia sitten aloin opettaa vatsatanssia bangkokilaisessa akatemiassa, joka on erikoistunut kauneuskilpailuihin pyrkivien tyttöjen ja poikien kouluttamiseen. Sain silloin oppilaikseni nuoria tyttöjä, jotka olivat aivan tavallisia ns. pulliaisen näköisiä kirkasotsaisia koululaisia. Heidän kasvoissaan ei ollut mitään erityistä eivätkä he vartalon mittasuhteiltaankaan olisi kelvanneet länsimaalaisiin kauneuskilpailuihin alkukarsintoja pitemmälle. Silloin tuli selväksi, että Thaimaassa missikisoihin eivät mene kaupungin säihkyvimmät pimatsut vaan ne, joiden isällä on tiukka takatasku. Tyttö voi olla naamaltaan kuin paviaanin peräpuoli, mutta missi hänestä tehdään, koska äiti niin haluaa. Ja pappa betalar.

catwalk1

Juttelin tanssistudion oleskelutilassa useiden äitien kanssa, joiden tarina toisti itseään: Koillis-Thaimaan perukoilla kasvanut äiti oli nuorena haaveillut missikisoista, mutta ei ollut saanut siihen syystä tai toisesta mahdollisuutta. Hän oli onnistunut kuitenkin pääsemään hyviin naimisiin ja eli nyt unelmaansa oman teini-ikäisen tyttärensä kautta.

Tyttöjen kauneuskilpailuihin preppaaminen aloitettiin varhain, alle kouluikäisenä, ja heidät kirjattiin sisään kalliiseen persoonallisuudenmuokkausohjelmaan, joka kesti vuosia ja jossa heistä koulittiin kauniisti käveleviä ja sievästi istuvia nukkeja. Heidät opetettiin puhumaan englanniksi ihania tyhjänpäiväisyyksiä maailmanrauhasta ja ihmisten välisestä harmoniasta ja hymyilemään kuin jakoavaimet. Heidät riisuttiin omasta persoonallisuudesta ja tilalle annettiin universaali, kaikkia miellyttävä kuori, joka oli päältä suloinen mutta sisältä pelottavan ontto.

pikkumissi1pikkumissi2

Paitsi thainaisen myös thaitytön kuuluu olla seksikäs. Lapsimisseille rakennettiin omat portfolio-kansionsa, joissa oli kuvia alle puberteetti-ikäisistä tytöistä pyllistämässä minihameessa ja verkkosukissa kameralle. Näitä pikkuhuoraotoksia tyttöjen äidit ylpeinä esittelivät minulle. Olen asunut vajaat kymmenen vuotta Thaimaassa, mutta en muista koskaan kuulleeni thaimaalaisen naisen käyttävän sanaa kaunis kuvaillessaan toista naista. Sen sijaan seksikäs on sana, joka on kaikkien huulilla ja mielissä, ja se liitetään myös nuoriin tyttöihin, jopa lapsiin.

Kun yritin opettaa missitytöille tanssiaskelten alkeita, ahdistukseni kipusi kattoon, sillä nuo sileäraajaiset ihmislapset liikkuivat notkeasti kuin rautakanget ja yhteenkootut Meccano-laitteet. He toistivat kuuliaisesti, mitä ohjaaja käski heidän tehdä, mutta muuten he viis veisasivat tanssillisuudesta saati musiikista tai rytmiikasta. He opiskelivat tanssia, koska missien on sitä osattava.

Osa heistä näytti kummallisilta, sillä he olivat jo aloittaneet tulevan kauneusleikkausten sarjan. Langanlaihalla teinitytöllä oli pornotähden rinnat ja kavennettu, varresta kohotettu nenä sekä uudelleenmuotoillut poskien luut. Rakastava äiti ja isä kannustivat tyttöä pyyteettömästi uralla eteenpäin ja veivät nuoren naisen plastiikkakirurgille, jotta tämän itsetunto saataisiin pumpattua kohdilleen.

Yllätin kerran kaksi oppilastani vertailemasta kasvojaan peilin edessä. Kumpikin oli jo käynyt veitsen alla useammin kuin kerran, ja kun kysyin, miksi he nipistelivät kasvojaan, toinen totesi haluavansa näyttää samalta kuin ystävättärensä. Hän mittaili tämän poskipäitä ja suunnitteli, millaisen lisäoperaation hän tarvitsisi saadakseen samanlaiset posket, leukaperät ja huulet kuin tällä.

Yksi oppilaistani laitatti itselleen kaksi numeroa isommat silikonirinnat, koska hän oli voittanut Universum-kisojen osakilpailun ja oli lähdössä Yhdysvaltoihin kisaamaan. Hän oli huolissaan siitä, että olisi liian pienikokoinen länsimaalaisiin kilpasiskoihinsa verrattuna. Minun teki mieli sanoa, ettei hänen ongelmansa valitettavasti ollut horisontaalinen vaan vertikaalinen. Rintojen suurennus ei helpottanut millään lailla sitä tosiasiaa, että thaimissit olivat keskimäärin aivan liian lyhyitä pärjätäkseen kansainvälisissä kauneuskilpailuissa. Eivätkä jossain tapauksessa aivoimplantitkaan olisi olleet pahitteeksi.

Samassa tanssistudiossa mainostettiin vatsatanssituntejani seinässä olevalla julisteella. Keski-ikäinen, pyylevä intialaisnainen huomasi mainoksen, innostui ja halusi tulla kokeilemaan, mutta studion vastaanottovirkailija tyrmäsi hänet jyrkästi ilmoittamalla, ettei tällä hetkellä ollut menossa alkeiskursseja – ei ainakaan puoleen vuoteen. Se ei ollut totta. Opin tuolloin, että studio valitsi itse omat oppilaansa. Studion imago kärsisi, jos oppilaskunnassa olisi lihavia, rumia ja vanhoja naisia, sillä se näyttäisi ikävältä ulospäin. Satunnaiset ohikulkijat näkivät lasiseinien läpi, millaista väkeä tanssitunneilla kävi, eikä tämä nainen edustanut toivottua kohderyhmää.

Olin noiden missinraakileiden elämässä mukana vain heidän varhaistaipaleellaan. En tiedä, mitä heistä tuli isoina vai tuliko mitään. Ehkä hekin löytäisivät rahakkaan puolison kuten äitinsä, eikä heidän tarvitsisi tehdä koko elämänsä aikana mitään muuta kuin näyttää hyvältä. Showbisneksessä lohduttomimmassa asemassa ovat missit ja mallit, sillä kauneus rapistuu ja katoaa vanhetessa, ja jos tytöllä ei ole muita avuja, pyyhkiytyy hän pois pelistä kuin tyhjä muovipussi.

modeling

Juuri sen paremmassa jamassa eivät ole tanssijat, koska tanssi on visuaalista taidetta. Vanhaa, ryppyistä tanssijaa ei kukaan katsele. Iän myötä keikat loppuvat, sille ei voi mitään. Tanssinopettajana voi toki jatkaa, mutta jos on tottunut olemaan lavojen kuningatar ja jakamattoman huomion keskipiste, voi olla vaikea saada tyydytystä alkeiskurssien veivaamisesta ummehtuneissa kellarisaleissa. Näyttelijöillä voi olla upea ura vielä vanhanakin, samoin laulajilla, joista monet jopa paranevat vanhetessaan. Viihdeartisteista laulajat ovatkin kaikkein onnellisimmassa asemassa, sillä he voivat porskuttaa lavoilla niin kauan kuin henki pihisee ja karisma kestää.

Thaimaassa ulkonäkö menee taitojen edelle sata-nolla. Kun tanssijaa lähdetään markkinoimaan asiakkaille, haluavat nämä aina ensimmäiseksi valokuvat aasialaisista tanssijoista. Länsimaalaisten naisten etupuolella ei ole väliä, koska länsimaalaiset ovat eksoottisia sellaisenaan. Vaaleat farangit arvioidaan eri mittapuulla kuin thaimaalaiset, ja olen varmasti kiitänyt monen lahjakkaan thaimaalaisen tanssijattaren ohitse pelkällä ihon- ja tukanvärillä.

Joskus esiintyessäni kokeilin huvikseni, miten yleisö reagoisi, jos en tarjoaisikaan heille stereotyyppistä läpikuultavaan sifonkiin verhottua turkkilaisesta haaremista karannutta napatanssijaa vaan peittäisin vartalon, kasvot ja hiukset. Ihmeekseni yleisö ei reagoinut mitenkään. Ainoastaan yksi juopunut mies yritti tulla repimään kasvoverkkoa päästäni pois, koska hänen mielestään näytin paremmalta ilman.

 

Thaimaassa on hyvin samanlainen lannistava ja taitoa, lahjakkutta ja yritteliäisyyttä vähättelevä ilmapiiri kuin Suomessa, kenties vielä pahempi. Esimerkiksi vanhemmat tai opettajat eivät koskaan kehu lapsia, jotteivät nämä vain kuvittelisi olevansa parempia kuin muut. Thaimaalaisen on oltava ennen kaikkea nöyrä ja pidettävä päänsä matalalla kuninkaan, opettajien, vanhempien ja muiden auktoriteettien edessä. Toisaalta Thaimaan 70-miljoonaisesta kansasta ei ole koskaan noussut yhtään merkittävää artistia, urheilijaa, tiedemiestä, kirjailijaa, ajattelijaa, poliitikkoa tai ylipäätään ketään, kenellä olisi mitään kansainvälistä merkitystä. Täällä on tasapäistäminen ja lahjakkuuden lyttääminen viety äärimmilleen.

Thaimaan vahvin vientituote ovat kauniit naiset, jotka päihittävät länsimaalaiset naiset mennen tullen vaimomarkkinoilla. Jos thainainen ei ole kaunis, hänet leikellään kauniiksi. Ja jos hän ei ole nainen, hänet leikellään naiseksi! Thaimaan kauneimmat naisethan ovat tunnetusti miehiä.

tiffanyt

Loppujen lopuksi Kaakkois-Aasian tanssimarkkinoilla kaikki on keinotekoista: Se naama, joka aamulla katsoo peilistä, on lavalla hädin tuskin tunnistettavissa. Paksu meikki, irtoripset, irtolisäkkeet, peruukit, värilliset piilolinssit, liivien toppaukset, lantion ja pepun toppaukset, kiristävät vartalosukat ja vatsaverkot. Tanssivideot editoidaan ja niistä poistetaan epämairittelevat kohdat. Valokuvat photoshopataan. Nettisivuilla ylistetään itseä ja liitetään omaan nimeen myyviä iskulauseita: “Belly Dance Icon of Indonesia”, “Miss Belly Dance of Hong Kong”, “Asian Queen of Belly Dance”. Sellaisen ihmisen, joka on todellisuudessa jotain suurta, ei tarvitse lisätä nimeensä ylistäviä attribuutteja, sillä häntä ylistävät muut; hänen itsensä ei tarvitse.

Olen käynyt vuosia samalla thaikampaajalla. Menen sinne yleensä naturellina ilman meikkiä. Kampaaja oli joltain kuullut, että olen tanssija ja oli nähnyt tanssikuviani netissä. Seuraavalla kerralla hän päivitteli isoon ääneen: “En voi uskoa, että olet sama ihminen kuin niissä kuvissa! Kuvat ovat niin upeita, vaikka et oikeasti ole minkään näköinen!” Thaimaalaiset kun osaavat tuon kohteliaisuuksien lausumisen taidon jalommin kuin ketkään muut. (Lue lisää thaikohteliaisuuksista TÄÄLTÄ.)

6 Comments (+add yours?)

 1. Hannu
  Apr 07, 2017 @ 04:05:29

  Kiitos. Oli hauska ja opettava kertomus. Aina toisten jutut ei oo uskottavia. Ja pitääkin olla kontrolli. Mutta tämä oli niin…minä elin mukana suorastaan😂😂 näin se on.
  Maailmasta ei tyhmyys lopu ha haa ja hii hii.vaikka Budhan viisaudet on opeteltu niin ei tajuta. Jaa .no elämä järkevänä on tylsää .ikävää. kuolettavaa. Tyhmyys luo liikettä tarpeita työtä.

  Reply

 2. Hannu
  Apr 07, 2017 @ 04:20:33

  Hitsin hitsi olitko sinä.tässä..olit. Mä oon ollu elämässäni liian monta kertaa tilanteessa että oon hävenny olla suomalainen. Ja oon tajunnu että vaan suomalaiset voi olla niin urpoja kun ne on.
  Tää esitys olis kiva nähdä livenä. Mä oisin ylpee.
  Että hyvä suomi. tiesivätkö noi mahdollisesti suomi tyypit. Sinulla.on hauska elämä.. ps.Ja no onhan meissä hyviä ihmisiä.paljon. Minä ja sinä ja Ville Haapasalo ja hm.. no. Hm. Mäkisen Tauno

  Reply

 3. Gizmo
  Apr 07, 2017 @ 08:12:00

  Minä olen aina tykännyt, kun joku sanoo asiat ihan juuri niin kuin ne oikeasti on.

  Reply

 4. Hadassa
  Apr 07, 2017 @ 12:08:33

  😀 😀 😀

  Reply

 5. reissausta ja ruokaa
  Jul 24, 2017 @ 01:51:54

  Luulen, että koska thaimaalainen kulttuuri on niin kovasti erilainen kuin länsimainen, ei siellä edes käsitetä seksikkyyttä kuten länsimaissa. Kun jokin ei kuulu heidän kulttuuriin, niin länsimaisesta näkökulmasta seksikkäät vaatteet, kuten verkkosukkahousut ja minihameet, eivät merkitse monille thaimaalaisille yhtään samaa. Vertaa miten Suomessa ei käsitetä sitä, mitä Japanissa geishojen paljas niska on siellä merkinnyt. Esimerkkejä riittäisi vaikka kuinka eri kulttuureista. Luulen että monet thaimaalaiset sekoittavat seksikkyyden ja söpöyden. Itse pöyristyin kerran, kun joku thaimaalainen käytti koirasta adjektiivia sexy, selvästi tarkoittaen samaa kuin cute.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Täällä on käyty

 • 88,750 kertaa
%d bloggers like this: