53. Keikoilla Keikon kanssa

Lahjakas ja kunnianhimoinen japanitar Keiko oli pitänyt minuun kyynärvarrenmittaisen etäisyyden aina siitä saakka, kun hän oli saanut puskettua itselleen loven Bangkokin tanssimarkkinoille. Pidin Keikoa yhtenä niistä rakastettavista ihmisistä, jotka huutokauppaisivat äitinsä ja mummonsa päästäkseen tavoitteeseensa. Minä tein olosuhteiden pakosta uraa yksin; Keiko oli liittoutunut arkkiviholliseni Somin kanssa ottaen minun paikkani sen jälkeen, kun Som oli heittänyt minut ulos. Keiko tanssi nykyään entisen tanssiparini Annan partnerina, vaikka tiesin, etteivät he kumpikaan voineet sietää toisiaan. (Lue lisää Keikosta TÄÄLTÄ ja TÄÄLTÄ.)

Nyt hän suureksi hämmästyksekseni ja kaikkia todennäköisyyksiä vastaan lähestyi minua ja ilmoitti olevansa kiinnostunut työskentelemään kanssani. En ollut varma, mitä hän ajoi takaa, ja muistutin häntä, että Som ei halunnut minun olevan missään tekemisissä tanssijoittensa kanssa, joihin Keiko kuului. Tiesin hänen allekirjoittaneen Somin kanssa sopimuksen, joka velvoitti hänet pysymään uskollisena Somille, tai muuten uhkasi 20.000 bahtin sakko ja hirttotuomio. (Lue lisää TÄÄLTÄ.) Keiko kuitenkin vakuutti, ettei hän tanssinut enää Somin tallissa – eikä kenenkään muunkaan. Hän julisti olevansa riippumaton ja haluavansa liittoutua minun kanssani.

Olin hämmentynyt, sillä tiesin, miten suuria antipatioita minua kohtaan Keiko tunsi, eikä hän ollut koskaan edes yrittänyt peitellä sitä. Olin saavuttanut jonkinlaisen aseman Bangkokin tanssipiireissä, ja kenties Keiko oli päättänyt pakottautua sietämään minua päästäkseen kalastelemaan suurempiin vesiin kuin Somin tukkoiset sinttijorpakot. Tai sitten Som oli vain yksinkertaisesti heittänyt hänetkin pihalle.

Keikon vakuuttaessa toistamiseen, että Som oli historiaa, päätin antaa hänelle tilaisuuden. Kutsuin hänet kanssani Pattayalle keikalle. Suuntasimme Mumbai Magiciin viihdyttämään intialaisia. Rempseät viiksi-intiaanit laittoivat meidät samaan pukuhuoneeseen seksinäytöksiä esittävien thaimaalaisten leidipoikien kanssa. Otin esiliinan ja siveyspoliisin roolin ja raahasin Keikon ulos komeroon vaihtamaan vaatteita pois irstaiden salasetien ulottuvilta. Keiko oli pöllämystynyt reaktiostani. Ei kai hän ollut halunnut jäädä riisuutumaan noiden kavereiden edessä?

Humaltunut miesyleisö oli harvinaisen huonosti käyttäytyvää, ja kun valitin ensimmäisen esityksemme jälkeen Keikolle yleisöstä, hän ihmetteli, kuinka niin. Hänestä oli aivan normaalia, että häntä kohdeltiin alentuvasti ja pidettiin huorana. Jotenkin olin Keikon kanssa tykkänään eri aaltopituudella.

Seuraavaksi vein Keikon Krabille. Hän melkein myöhästyi lentokoneesta, ja olin sisäisesti raivoissani. Minun tehtäväni oli hommata meille keikat ja kuljetukset ja suunnitella showt, hänen tarvitsi ainoastaan hinata itsensä ajoissa paikalle, eikä sekään meinannut sujua.

Krabilla meitä oltiin lentokentällä vastassa ja kuljetettiin sutjakkaasti Sofitel-hotelliin. Kävimme tutustumassa juhlapaikkaan, missä tarkistin lavan, äänentoiston ja valot. Sen jälkeen meidät vietiin toiseen hotelliin, joka oli oleva vaatimaton majapaikkamme. Ero oli dramaattinen. Putosimme palatsista parakkiin.

Intialaiset miljonäärit, jotka järjestävät lapsilleen ökyhäät lennättäen koko monisatapäisen sukunsa Intiasta, Australiasta ja Amerikasta Thaimaahan, majoittavat nämä viiden tähden Sofiteliin viikoksi, juhlivat heidän kanssaan viisi vuorokautta yötä päivää, tilaavat muusikot ynnä muut viihdyttäjät ympäri maailmaa eivätkä säästele kuluissa saadakseen häistään Bollywood-elokuvia imitoivan megaspektaakkelin – nämä samat kroisokset kokevat äkillisen pihiyskohtauksen artistien kulujen kohdalla.

Kerran, kun minut oli tilattu esiintymään Siam Kempinskiin, yhteen Bangkokin hulppeimmista hotelleista, intialaisen sulhasen isä soitti minulle yrittäen tinkiä esiintymispalkkiostani. Toistin hänelle, että minulla on kiinteät taksat: saman hinnan maksavat kuningashuoneet ja kulmakuppilat, enkä anna alennusta. Isi järjesti silmäterälleen häät yhdessä kaupungin ykköshotelleista ja kehtasi tinkiä tanssijan palkkiosta, aivan kuin hänellä olisi ollut pennosista tiukkaa. Teki mieli ehdottaa, että ukko vaihtaisi hääpaikaksi Holiday Innin, niin hän säästäisi sen verran rahaa, että voisi palkata jälkikasvunsa iloksi vaikka sata Bangkokin parasta tanssijaa.

Kun saavuin Keikon kanssa kurjaan, tähdettömään hökkelihotelliimme, menin vessaan toipumaan ensishokista, ja Keiko ilmoitti lähtevänsä ulos. Mutta siitä vessasta ei niin vain tultukaan pois. Kun yritin avata ovea sisältä päin, ei lukko hievahtanut mihinkään. Riuhdoin, hakkasin, huusin, potkin, kiljuin, mutta vessassa olin ja pysyin. Tämä oli minun iltani. Olisin edes ottanut koppiin meikit mukaan, niin olisi ollut jotain tekemistä. Nyt istuin pytyn kannen päällä toivoen, että Keiko tulisi joskus takaisin. En ollut koskaan ikävöinyt Keikoa niin rakkaasti kuin silloin.

Kun kuulin huoneen oven viimein avautuvan, huusin Keikolle olevani vessassa jumissa. Keiko kiskoi ovenripaa toiselta puolelta, minä toiselta, ja viimein hän juoksi respaan hälyttämään henkilökunnan paikalle. Sen jälkeen ovea kiskoi kaikkiaan neljä henkilöä eri suunnista, ja minä olin edelleen sisäpuolella.

Lopulta haettiin paikalle huoltomies, joka irrotti vessan ovesta sekä rivan että lukon, ja astuin voittajana ulos. Kävimme saman tien respassa pyytämässä, että saisimme vaihtaa huonetta, sillä vessan ovessa ammotti aukko. Respatäti kertoi, että hotelli oli valitettavasti täynnä. Palasimme huoneeseen ja meillä oli aikaa juuri sen verran, että ehdimme hätäisesti heittää meikkipussit sisältöineen naamaan.

Yhtäkkiä oveen koputettiin. Respatäti tuli ystävällisesti kertomaan, että hotellissa oli sittenkin yksi huone vapaana. Joku vieras oli juuri yllättäen kirjautunut ulos, ja vartin päästä voisimme siirtyä huoneeseen, kunhan se ensin saataisiin siivottua. Kiitimme tätiä, haalimme tavaramme kasaan ja vaihdoimme huonetta.

Olimme uudessa huoneessamme, kun ovea hakattiin taas, tällä kertaa raivokkaasti nyrkillä. No mitä nyt! Oliko musiikkimme liian kovalla? Pyysin Keikoa avaamaan. Hän meni ovelle, ja seurasi syvä hiljaisuus.

– Kuka siellä on? huusin, mutta Keiko ei vastannut. Menin itse katsomaan valmistautuen pyytämään nöyrästi anteeksi, mikäli kovaääninen arabialainen musiikkimme oli häirinnyt jotakuta seinänaapuria.

Oven takana seisoi villi-ilmeinen mies veitsi kädessä. Hän näytti sekavalta, muuttui sitten hämmentyneeksi, laski veitsen alas ja mutisi “soli soli” ja säntäsi tiehensä. Edelleen sanaton ja kalpeaksi valahtanut Keiko veti oven kiinni. Mitä ihmettä täällä tapahtui?! Kenen huone meille oli annettu? Tämä kohteliaasti anteeksipyytelevä veitsimies ilmiselvästi etsi häntä. Jos jonkun kurkku leikattiin auki tuona yönä, ei se ollut meidän. Emme ehtineet jäädä pohtimaan tilannetta, sillä auto tuli kiidättämään meidät juhlapaikalle.

haakatos

Häät olivat satumaiset, kuten kaikki intialaiset häät, joissa olen koskaan esiintynyt. Niitä oli jo juhlittu muutama päivä, joka ilta eri teemoin. Tänään oli marokkolainen ilta, siksi paikalla olimme me napatanssijat. Hotellin puutarhaan oli rakennettu marokkolainen haaremi hienoine verhokatoksineen. Annoin Keikon aloittaa yleisön lämmittelyn ja jäin itse odottelemaan hääparia. Minun tehtäväkseni oli annettu hääparin johdattaminen lavalle. Minulla ei tietenkään ollut mukana tilanteeseen sopivaa musiikkia, sillä kukaan ei ollut kertonut etukäteen, että saisin kunnian toimia häämarssin esitanssijana. DJ soittaisi mitä tahtoisi ja minä improaisin mukana.

krabihaat2

Odotellessamme ohjelman alkamista valistin Keikoa, että meidän tuli pysyä näkymättömissä, ja olimme kääriytyneet siveellisesti huntuihin piilotellen temppelipuiden takana poissa häävieraiden katseilta. Keiko viis veisasi ohjeistani. Hän heitti hunnun pois paljastaen napatanssipukunsa ja asteli hääjoukon keskelle ja meni muina miehinä hakemaan seisovasta pöydästä ruokaa. Hän kuljeksi hääväen seassa hameessa ja rintsikoissa keskivartalo paljaana, otti itsestään häpeilemättä kuvia ja nautti ruuasta kuin olisi ollut yksi kutsuvieraista, ja minä häpesin hänen puolestaan. Pahoin pelkäsin, että tämä olisi viimeinen kerta, kun tämä hääjärjestäjä tilaisi minut juhliin esiintymään. Lensimme seuraavana aamuna takaisin Bangkokiin.

En ollut Keikon käytöksestä mielissäni, mutta minulla ei ollut ketään muuta. Esiintymiskeikkoja tarjottiin joka tuutista, ja minun ei auttanut muu kuin ottaa Keikoon pian taas yhteyttä. Nyt paikkana oli Hua Hinin Sheraton. Saavuimme hotelliin, ja sillä aikaa kun minä olin tekemässä musiikin ja valojen testausta, Keiko oli vaihtanut tanssipuvun päälleen ja lähtenyt esittelemään napaansa ympäri hotellia ilman estoja. Kun palasin takaisin, oli pukuhuone tyhjä, ja löysin pitkän etsinnän jälkeen Keikon juhlapöydän luota seurustelemassa miesten kanssa puolialastomana lautanen täynnä ruokaa. Se oli viimeinen kerta, kun keikkailin Keikon kanssa.

Pari viikkoa myöhemmin kuvat Facebookissa paljastivat, että Keiko ei ollut koskaan lähtenyt Somin tallista mihinkään. Hän opetti edelleen Somin studiolla ja tanssi Somin troupessa. Keiko oli valehdellut minulle päästäkseen tekemään keikkoja kanssani ja oli saattanut minut Somin silmissä ikävään valoon, sillä olin luvannut Somille, etten kajoaisi hänen tanssijoihinsa, ja olin aikonut pitää lupaukseni. Som tuskin tuli koskaan tietämään totuutta. Somillekaan ei jäänyt epäselväksi, että olimme keikkailleet yhdessä.

En nähnyt Keikoa enää, sillä hän katosi salaperäisesti joitakin kuukausia myöhemmin. Hänen Facebook-sivunsa jämähti ikuiseen marraskuuhun vuonna 2013, eikä sivua ole päivitetty sen jälkeen. Keikon blogiin ei ole ilmestynyt uusia kirjoituksia, eikä hänen päätyönsä, tanssiasusteiden nettikauppa, ole ollut toiminnassa marraskuusta 2013 lähtien. Hänen puhelimensa on ja pysyy suljettuna. Kukaan Somin tanssiryhmäläisistä ei tiedä, missä hän on – ei niin, että se heitä edes kiinnostaisi.

Rohkaisin kerran mieleni ja astuin Isosisko Somin eteen kysyäkseni, mitä Keikolle on tapahtunut. Isosisko vastasi, että ei mitään, Keikolla on kaikki hyvin. Thaimaassa kun on aina kaikilla kaikki hyvin.

shangri-lassa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Täällä on käyty

  • 90,666 kertaa
%d bloggers like this: