48. Notkeat ja kohteliaat

Käytän Bangkokissa päivittäin taksia. Useiden taksien takaosaan on liimattu iloisen näköisiä tarroja. Yksi yleinen kuva esittää salskeaa miestä, joka kantaa käsivarsillaan tajutonta naista. Vaarallisen liikenteen armoilla avuttomina ajelehtivia naisia lohduttaa tieto siitä, että liikenneonnettomuuden sattuessa mieskuljettaja on kykenevä pelastamaan loukkaantuneen naisen omakätisesti. Thaimiehet ovat keskimäärin hyvin pieniä ja hinteliä, mutta niin ovat onneksi pelastettavat naisetkin.

carry

Joissakin takseissa lukee thaiksi: “Tämä auto on vihreä” tai “Tämä auto ei ole vihreä”. Tarve värin selvennykseen johtuu siitä, että eri värit tuottavat joko onnea tai epäonnea eri horoskooppimerkeille, ja jos taksifirman autot sattuvat olemaan vihreitä ja tähdet ennustavat vihreän tuovan kuljettajalle huonoa onnea, on auton väriä pakko vaihtaa. Tämä tapahtuu liimaamalla auton kylkeen tarran, joka vakuuttaa henkimaailmalle, että vihreä auto ei todellisuudessa ole vihreä vaan keltainen. Ja matka jatkuu turvallisesti.

Kerran ollessani matkalla töihin ja taksin jäädessä seisomaan liikennevaloihin kuljettaja päätti käyttää ajan hyödyksi jumppaamalla. Kuusikymppinen mies oli ilmeisen liukasnivelinen, sillä hän heitti toisen jalan notkeasti ylös auton kattoa vasten, venytteli hetken pohjetta ja kiersi sitten jalan lenkkiin niskan taakse. Auton moottori hurrasi keskellä monikaistaista liikennettä kuljettajan istuessa ratin takana solmussa molemmat jalat ristissä niskan takana. Kun mies oli riittävästi vetristynyt, palautti hän jalan kaasulle ja jatkoi matkaa kuin ei mitään epätavallista olisi tapahtunut.

Nyt istuin taksin takapenkillä matkalla uuteen työpaikkaan. Olin löytänyt sattumalta tanssikoulun, jonka olemassaolosta en ollut aikaisemmin ollut tietoinen, ja otettuani paikkaan yhteyttä he olivat päättäneet värvätä minut vatsatanssinopettajaksi.

Saapuessani studiolle tuleva työnantajani, komea thaimies, johon olin tutustunut etukäteen Facebookissa, harppoi minua vastaan kädet karhumaisesti levällään. Hän halasi minua hyvin epäthaimaalaisittain julistaen samalla, miten iloinen oli tavatessaan minut viimein livenä. Samaan hengenvetoon hän kysyi, olinko väsynyt, kun näytin niin nuutuneelta. Vastasin, että en, olin elämäni kunnossa ja näytin aina tältä.

Thaimaassa ei ollut lainkaan epäkohteliasta päästellä suusta toisten ulkonäköä koskevia kommentteja ilman sensuuria. Oli aivan normaalia kauhistella kovaan ääneen päin naamaa kanssaihmisten esteettisiä poikkeamia ja epätäydellisyyksiä. Siitä ei kukaan paikallinen loukkaantunut, ja ei-paikalliset eivät useimmiten onneksi ymmärtäneet kauniisti thaikielellä lausuttuja kohteliaisuuksia.

Tuttu suomalainen pariskunta käväisi Bangkokissa lääkärin vastaanotolla. Vähän yli nelikymppinen mies kävi hoidattamassa saamaansa haavaa, samanikäinen vaimo oli mukana seuran vuoksi. Tutkittuaan miehen lääkäri totesi, että tämä oli elämänsä kunnossa, mutta rouvan olisi syytä laittaa naamaansa Botoxia ja äkkiä. Upeassa kunnossa oleva sporttinen ja hyvännäköinen suomalaisrouva vastasi hämmentyneenä, ettei ollut kiinnostunut Botoxista, mutta lääkäri vakuutti, että rouvan naama oli niin kurttuinen, että Botox olisi välttämätöntä, vaikka sillä ei pystyisikään enää korjaamaan syntynyttä vahinkoa. Arvelen rouvan naaman olleen vielä kurttuisempi lääkärin vastaanotolta lähtiessä. (Lue TÄÄLTÄ oma lääkärikokemukseni.)

Menimme erään suomalaisen ystävättäreni kanssa tapaamaan asunnonvälittäjää, jonka kanssa olimme asioineet pari vuotta aiemmin. Kävellessään meitä vastaan käsi ojossa thaimaalainen asunnonvälittäjä kajautti iloisesti hymyillen minulle: – Sinä se olet kaunistunut viime kerrasta! ja lisäsi ystävättärelleni: – Ja sinä se vain lihot!

Nyt aloin opettaa uudella studiolla vatsatanssia nuorelle intialaiselle naiselle, joka oli tilannut yksityistunteja. Täynnä intoa kurvikas tyttö rullasi toppinsa vatsan kohdalta ylös, ja aloimme tanssia. Tunti keskeytyi pian, sillä studioemäntä Phi Kan astui saliin ja alkoi nauraa räkättää osoittaen sormellaan tytön vatsaa. Olimme molemmat kysymysmerkkeinä. Phi Kan käveli tytön luokse, työnsi sormensa tytön vatsanahkaan hohottaen makeasti, että kylläpä siinä on paljon läskiä! Ja hän kääntyi minuun päin kysyen, haittasiko minua, että oppilas oli niin läski.

Vastasin, ettei oppilas ollut lainkaan läski, aivan normaalin kokoinen, ja että oli hyvä, jos vatsa ei ollut kuopalla. Eivätkä minua haitanneet kenenkään läskit yhtään. Phi Kan käänsi sormensa mittailemaan minun vatsaani ja kauhisteli, että minullakin oli läskiä. Niin on, totesin ja työnsin vatsaa ulospäin saadakseni sen näyttämään vielä isommalta; vatsatanssijoilla on yleensä vatsa.

Phi Kanin kohteliaat havainnot eivät jääneet siihen. Kerran hän hämmästeli kovaan ääneen, olinko raskaana, kun vatsani näytti tavallista isommalta. Teki mieli vastata: – Kiitos kysymästä, en ole raskaana, entä sinä? Mutta Phi Kan -täti oli lähes äitini ikäinen arvokas kiinalaisneito, enkä halunnut loukata hänen valkoiseksi puuteroituja posliinikasvojaan.

Joka viikko studiolle saapuessani hän alkutervehdyksen jälkeen raportoi kaikille läsnäolijoille, miltä näytin: näytinkö tänään nuorelta vai vanhalta, lihavalta vai laihalta, punakalta vai kalpealta. Totuin siihen niin, että kun hän kerran kysyi minulta suoraan, olinko harkinnut naamani operoimista plastiikkakirurgilla, en edes räpäyttänyt silmääni. Phi Kan vihjaisi voivansa suositella minulle taitavaa plastiikkakirurgia. Kiitin tarjouksesta ja vaihdoin puheenaihetta. Hän yritti vielä tiedustella, olinko jo laitattanut silikonirinnat; niidenkin laittamista kannattaisi harkita.

Toisinaan näytin joidenkin silmissä mieheltä. Ravintoloitsija Phuketista halusi tilata minut ravintolaansa esiintymään, mutta tarkisti alkuun, olinko female. Häkellyin kysymyksestä ja jätin vastaamatta. Tajutessaan, että en ehkä ollutkaan hametta hulmuttava salasetä, mies muutti mielensä, eikä tarvetta vatsatanssijalle enää ollut.

kuva

Tilanteeni ei kuitenkaan ollut niin paha kuin thaimaalaisella ystävättärelläni, joka sattui näyttämään luonnostaan enemmän romeolta kuin julialta ja kulki meikittä farkuissa ja piti tukkansa lyhyenä. Häntä luultiin joskus poikaystäväkseni. Hän sattui kuulemaan takaansa keskustelun, jossa tuntematon henkilö ihasteli toiselle, kuinka harvoin näki noin onnistunutta sukupuolenvaihdosleikkausta ja kuinka ystävättäreni oli aivan naisen näköinen.

Toisella ystävättärelläni oli ulkonevat kulmahampaat. Olin hänen kanssaan Halloween-bileissä, kun tuntematon thainainen ilmestyi eteemme hihkuen riemuissaan: – Vau! Sinä olet laittanut tuollaiset hirveät keltaiset draculahampaat, aivan kuin oikealla vampyyrillä! Ystävättäreni änkytti kalpeana, että hampaat olivat kyllä omat.

Matkalla kotiin nuori taksikuski katsoi minua peilistä, kysyi ikääni ja kehaisi, että olin varmaan ollut kaunis seitsemäntoistavuotiaana.

2 Comments (+add yours?)

 1. Jasmin Karbin
  Apr 06, 2017 @ 14:12:41

  Olin tällä espanjassa aasialaisessa kynsistudiossa huollattamassa akryylikynisäni. Puheeksi tuli koiranpentumme ja näytin kuvia kynsiteknikolle. Ekassa kuvassa olin koiran kanssa vielä mustahiuksisena ja myöhemmässä kuvassa olin värjännyt hiukseni takaisin vaaleiksi, lisäksi koira oli kasvanut todella paljon ja siinä hänelle hämmästelin kuinka nopeasti se onkaan kasvanut. Kun näytin jälkimmäistä kuvaa, ainoa kommentti, jonka tämä aasialainen nuori naisenalku minulle huudahti nauraen oli ”OMG you look SO FAT!”. Häkellyin aivan täysin, enkä puhunut enää mitään loppuaikana. Kun sieltä pääsin, en enää mennyt takaisin. En tajunnut, että kyse on kulttuurierosta, sillä täällä espanjassa ihmiset on yleisesti todella kohteliaita ja kovia kehumaan toisiaan kansalaisuudesta/taustasta riippumatta. Oikein jäi harmittamaan, etten saanut sanotuksi, että tuollainen käytös ei ole sopivaa vaan tyypillisenä suomalaisena vetäydyin kuoreeni ja olin hiljaa.

  Reply

 2. Hadassa
  Apr 06, 2017 @ 20:13:09

  Thaimaassa lihavaksi haukkuminen ei tosiaan ole haukkumista vaan aivan neutraali toteamus, josta thaimaalaiset eivät itse ole moksiskaan. Ylipäätään ulkonäköä kommentoidaan paljon ja ronskilla otteella. Pahinta on se, jos itse kokee jonkin aiheen epämiellyttävänä ja yrittää vaihtaa aihetta, sitä jäädään jankuttamaan entistä lujemmin. Olisi hyvä, jos olisit huomauttanut tytölle asiasta. Hänellä ei varmaan ollut aavistustakaan, miten tökerö hänen kommenttinsa oli eurooppalaisessa kontekstissa. Saattaa menettää asiakkaan jos toisenkin.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Täällä on käyty

 • 88,750 kertaa
%d bloggers like this: