19. Naamassa vikaa

Tanssijanurani Bangkokissa oli alkanut perimmäisestä takanurkasta niin agenttini kuin paikallisten tanssijattarien sylkykuppina. Sittemmin agentti Som laskeskeli markkina-arvoni uudelleen ja esiintymiskutsuja alkoi sadella. Hän järjesti minut ja tanssiparini Annan lehdistökonferenssiin Emporiumiin, missä patsastelimme tanssipuvuissa toimittajille ja esiinnyimme televisiokameroille.

Press Conference

Emporiumin johtajatar aseteltiin kuvaan poseeraamaan kylkeeni, ja kuvat levisivät lehtiin ja videonpätkät televisioon. Tilaisuus poiki myös esiintymisen Thaimaan arvovaltaisimpaan yliopistoon, Chulalongkorn Universityyn. Ehkä absurdein tilanne, josta löysin itseni, sattui jonottaessani Bangkokin maahanmuuttovirastossa ja tuijottaessani aikani kuluksi viraston seinällä olevaa televisioruutua, kun näin yhtäkkiä itseni siellä tanssimassa! En ollut varma, olisiko minun pitänyt tuntea sillä hetkellä ylpeyttä vai noloutta. Toivoin ainakin, ettei kukaan tunnistaisi minua.

Mrs. Emporium

Som ei enää piilottanut minua koreografioissa aasialaisten taakse vaan nosti minut eturiviin, keskelle. Hän oli tehnyt minusta studionsa tähden, koska media oli yhtäkkiä kiinnostunut vaaleasta farangista. Som oli perustanut tanssistudionsa vasta pari vuotta aiemmin ja tarvitsi kipeästi julkisuutta. Suomen suurlähettiläs, joka oli oma tanssioppilaani, tuli kaikilta työkiireiltään katsomaan esityksiäni, ja se tuntui hyvältä. Myös muiden maiden diplomaattiväkeä vilahteli näytöksissämme.

Salsa Fiesta

Thaimaalaiset tanssisisareni koettivat sulatella äkillistä suosiotani. Ikuinen jännite kummitteli ilmassa, eikä minua koskaan hyväksytty joukkoon. Se, että selkäni takana puhuttiin pahaa, ei ollut poikkeuksellista, sillä kaikkien muidenkin selkien takana puhuttiin. Linnut nokkivat toisiaan, isommat pienempiä ja pienemmät vielä pienempiä. Kaikkein heikoimmat poljettiin jalkoihin. Pukuhuoneessa Anna lirkutteli japanilaiselle Keikolle, kuinka kauniilta tämä näytti. Keikon poistuttua hän puuskahti muille, mikä kaamea läski Keiko oli.

Toisten naisten lihavuus ja ulkonäkö olivat ehtymätön puheenaihe. Tanssijat ylistivät kilvan niitä tanssijoita, jotka olivat kulloinkin Somin suosiossa, sillä oli tärkeää pitää oma asema turvattuna ja osoittaa johtajalle olevansa hänen kanssaan kaikesta samaa mieltä. En liittynyt keskinäisen kehumisen kerhoon, eivätkä toisetkaan kehuneet minua. Siinä missä thaimaalaiset tanssisiskot hurrasivat innokkaasti toisilleen, kuitattiin minun esiintymiseni vaivautuneella hiljaisuudella.

Vaikka Som oli ylentänyt minut ykköskastiin, varoi hänkin visusti kommentoimasta minulle mitään positiivista. Minut oli pidettävä ennen kaikkea nöyränä, jotten vain rohkenisi kurkottaa päätäni hänen ylitseen.

Aloitin jazztunnit oppiakseni uutta tanssitekniikkaa. Opettajatar tutkaili minua ensimmäisellä tunnilla hartaasti ja täräytti sitten:

– Sinulla on hyvä vartalo, mutta naamassasi on jotain vikaa. En pidä naamastasi, mitä voisimme tehdä sille?
– En tiedä, tämä on minun normaali naamani, vastasin hiukan hämilläni.
– Silmäsi ovat liian isot ja pyöreät. Sinun täytyy siristää silmiä, etteivät ne näyttäisi niin isoilta ja pelottavilta. Kas näin! Opettaja näytti, miten silmiä siristettiin.
– Ai näinkö?
– Silmäsi näyttävät luonnottoman isoilta, siristä enemmän!
– Nämä ovat kyllä aivan normaalit silmäni, en saa niitä pienemmiksi.
– Ai niinkö? Ovatko silmäsi normaalisti tuollaiset? En tiennyt mitä sanoa. Puristin silmiä viiruiksi, kunnes näytin sokealta päästäiseltä.
– Juuri noin! Sinun täytyy laittaa aina silmät noin, kun esiinnyt. Se näyttää seksikkäältä. Ja opettaja määräsi minut tekemään piruetteja seksikkäästi silmät viirussa kunnes törmäilin seiniin.

Seuraavaksi hän kävi vatsani kimppuun:

– Olet kyllä hoikka, mutta sinulla on tämä ongelma tässä. Hän taputti vatsaani.
– Tiedän. Vatsani ei ollut kuopalla, niin kuin Thaimaassa kuului olla.
– Ehkä iso vatsasi on vatsatanssin syytä?
– Ehkä. En välittänyt kommentoida enempää.

Lääkärissäkään en saanut olla rauhassa. Olin käynyt thaimaalaisella plastiikkakirurgilla poistattamassa luomia, ja operaation jälkeen naiskirurgi alkoi tutkailla nenääni sivusuunnasta todeten:

– Voisin helposti korjata nenäsi.
– Eh… mitä tarkoitat?
– Oletko huomannut, että nenäsi ei ole suora?
– Ei, en ole huomannut. Kohtelias kirurgi haki käsipeilin ja ojensi sen minulle:
– Katsopa tästä, niin huomaat, että nenävartesi ei ole aivan suora. Jos haluat, voin suoristaa sen. Se on yksinkertainen operaatio.
– Jaa… En ole koskaan huomannut nenässäni mitään vikaa. Olin närkästynyt ja hämmentynyt.
– Haluatko, että korjaamme nenäsi?
– En. En todellakaan. Se ei haittaa minua yhtään. En palannut toista kertaa samalle vastaanotolle.

Missään ei kuitenkaan puhuttu ulkonäöstä niin paljon kuin thaikielen kurssilla, jolle olin palannut seitsemän vuoden tauon jälkeen. Aloitin uudessa kielikoulussa, ja ensimmäisellä oppitunnilla harjoiteltiin ruumiinosien nimiä. Kaunis nuori thaimaalainen opettajatar suositteli kaikkien kuullen saksalaiselle konkkanenäiselle opiskelijalle nenäleikkausta, jotta klyyvarista saataisiin sievä pystynenä. Hän demonstroi makeasti nauraen, kuinka tämä juuttuu nenästään liukuovien väliin. Samaan henkäykseen hän kysyi, olenko operoinut nenäni plastiikkakirurgilla, koska “se ei voi olla aito”. Hän tivasi myös, olenko laittanut itseeni silikonia.

Opettaja haukkui kiinalaisia vinosilmiksi ja vakuutti, että nämä eivät ole lainkaan kauniita toisin kuin eurooppalaiset. Ja hän hämmästeli, kuinka luokassa oleva burmalainen vinosilmäinen, laatikkokasvoinen ja nenäleikkausta tarvitseva naisopiskelija oli päässyt amerikkalaisen miehen kanssa naimisiin mutta hän itse ei!

Hän nauroi, että länsimaalaiset naiset näyttävät paljon ikäistään vanhemmilta, mikä on varmaankin totta. Sitten hän kääntyi noin viisi-kuusikymppisen japanilaisen naisen puoleen ja huudahti: – Paitsi sinä näytät ainakin 85-vuotiaalta!
Hän ilmoitti myös samalle naiselle, että tämä on ruma. Ja että japanilaisilla on ylipäätäänkin tihrusilmät.

Tottakai hän teki pilaa myös lihavista.

Taiwanilainen nuori naisopiskelija sai kuulla toistuvasti olevansa läski. Ennen kuin tyttö alkoi itkeä, opettaja kuittasi, että se oli vain vitsi, eikä taiwanilaisen tarvitsisi mennä kotiin viiltämään ranteitaan auki moisen takia. Sanojansa vahvistaakseen opettaja demonstroi, kuinka ranteet viilletään auki itkien. Katsoimme hänen demonstraatiotaan suu auki.

Opettajatar oli ilmeisesti pannut merkille, että kurssilla oli paljon amerikkalaisia miesopiskelijoita, sillä hän oli toisena päivänä kohentanut omia avioonpääsymahdollisuuksiaan ja laittanut täyden meikin, käynyt kampaajalla ja pukeutunut kapeaan minihameeseen ja korkokenkiiin. Ensimmäisenä päivänä hän oli tullut luokkaan ilman meikkiä, tukka poninhännällä ja päällään löysät torimuijan vetimet. En tunnistanut häntä aamulla koulun käytävällä.

Kolmantena päivänä saimme miesopettajan, joka jatkoi samaa linjaa ja totesi kiinalaiselle miesopiskelijalle, että tämä on ruma ja näyttää pöllöltä. Amerikkalainen miesopiskelija sai puolestaan kuulla kunniansa liian karvaisuutensa tähden, sillä hän näytti opettajan mukaan simpanssilta. Kiinalainen opiskelija ei niellyt loukkaustaan mukisematta vaan antoi samalla mitalla takaisin ja kaivoi puhelimesta haisunäädän kuvan ja viittasi sillä opettajaan. Muut istuivat hämmentyneinä vaiti.

Me naisopiskelijatkaan emme saaneet olla rauhassa, kun tuo keski-ikäinen thaimaalainen herra julisti, että korealaiset naiset ovat luonnostaan rumia ja tarvitsevat kaikki plastiikkakirurgiaa. Meille muille hän suositteli kuntosalitreeniä, jotta rintamme kiinteytyisivät “roikkuvista papaijoista meloneiksi”.

Olin jo siihen mennessä unohtanut kaikki olemassa olevat fraasit sisäisen kauneuden merkityksestä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Täällä on käyty

  • 82,305 kertaa
%d bloggers like this: