9. Saudiprinssin haaremiin

Olin edelleen Omanin sulttaanikunnassa. Tapasin hotellin portailla omituisen sudanilaisen miehen, joka oli tarkkaillut minua jo jonkin aikaa ja tuli nyt paljastamaan minulle suuren salaisuuden: hotellissa majaili saudiarabialainen prinssi, joka etsi länsimaalaista vaimoa. Olisin jättänyt miehen vihjailut omaan arvoonsa, ellen olisi kuullut muualtakin huhuja hotellin sviitissä säännöllisesti vierailevasta saudiprinssistä. Sudanilainen mies tiesi kertoa myös prinssin päiväansiot, jotka olivat samaa luokkaa kuin minun senhetkiset vuosituloni.

Istuin iltapuolella hotellin oleskelutilassa kirjoittamassa. Paikalla oli minun lisäkseni kaksi miestä. He olivat pukeutuneet hohtavan valkeisiin enkelikaapuihin ja punaruudullisiin pääliinoihin. Mekkojen kaulukset paljastivat heidät saudeiksi. Kumpikaan ei kiinnittänyt yksinäiseen naisihmiseen mitään huomiota, heillä näytti olevan jotain salamyhkäistä liiketoimintaa menossa. Tärkeämmällä herralla oli edessään pöydällä tietokone, johon hän näpytteli jotakin toisen miehen selostaessa ja levitellessä papereita. Ymmärsin puolella silmällä vilkuilemalla, että toinen mies oli toisen alamainen, niin nöyrästi hän pokkuroi tämän edessä.

Kun he olivat aikansa näpytelleet tietokonetta ja leikkineet välinpitämätöntä lähistöllä istuvaa ainoaa naissukupuolen edustajaa kohtaan, toinen miehistä – se alamaisempi – yhtäkkiä nousi ja harppoi luokseni. Hän ärjäisi jotain ympäripyöreää tehden tikusta asiaa, ja kun vastasin kohteliaasti takaisin, hän kutsui minut istumaan heidän pöytäänsä. Nämä perinteiset arabimiehet ovat niin liikuttavia. He eivät osaa lähestyä naista luontevasti, koska eivät ole omiensa parissa koskaan sellaista oppineet, ja he esittävät viileää ja ylimielistä, kunnes lopulta rohkaistuvat ja hyökkävät keskustelemaan kuin olisivat matkalla sotaan.

Kerran Dubaissa eräs sikäläinen mies yritti tehdä tuttavuutta kanssani. Hän oli nähnyt minut ravintolassa, jossa tapasin lounastaa. Istuimme siellä monena päivänä samaan aikaan, mutta hän ei koskaan katsonut kohti saati että olisi sanonut mitään. Eräänä päivänä olin käymässä toisella puolella kaupunkia, kun sama mies tuli yllättäen ostoskeskuksessa vastaan. Huomasin hänen lähtevän seuraamaan minua.

Mies harppoi perässäni valkoinen kaapu viuhuen pitkin loputtomia ostoskäytäviä, ja kun minä pysähdyin, pysähtyi hänkin. Tein kaikkeni eksyttääkseni hänet, mutta aina hän putkahti jostain kulman takaa uudelleen esiin. Kun tätä oli jatkunut riittävän pitkään, aloin tuntea itseni typeräksi. Hidastin kävelyvauhtia antaakseni hänelle tilaisuuden tulla esittämään asiansa. Mies ohitti minut kahden käytävän risteyksessä, kääntyi jyrkästi vasemmalle ja lausui juhlallisesti ohi mennessään, minuun katsomatta:

– Nyt sinä seuraat minua! Pysähdyin paikoilleni ja aloin nauraa. Mies jatkoi pitkän matkaa eteenpäin, ennen kuin huomasi, etten tullutkaan perässä. Lopulta hän nöyrtyi ja palasi hiukan ärtyneenä luokseni ja kysyi, miksi en ollut seurannut häntä. Vastasin, että minä en seurannut miehiä.

Nyt tuossa omanilaisessa hotellissa sain tutustua prinssi Mohammediin Saudi-Arabiasta sekä palvelijaansa Amriin. Prinssi-parka kertoi haluavansa tutustua länsimaalaiseen naiseen ja löytää itselleen vertaisensa prinsessan, mutta se oli hänen kotimaassaan mahdotonta. En ollut varma, halusiko hän minulta sääliä, mutta jostain syystä ei säälittänyt yhtään. Ehdotin prinssille, että hän etsisi itselleen vaimon Saudi-Arabian sijaan vaikka Dubaista. Tai täältä Omanista. Prinssi vastasi, ettei halunnut päästä varpaisiin hunnutettua naista, joka tirkistelee maailmaa ahtaan verkon takaa, vaan kauniin länsimaalaisen, koulutetun ja fiksun naisen. En voinut valitettavasti auttaa häntä vaimoasiassa.

Prinssi näytti minulle puhelimestaan videota, jossa juuri tuollainen kaunis ja fiksu itäeurooppalaisen näköinen nainen esitti tiukoissa trikoissa napatanssia aivan ilmeisesti prinssin yksityistilaisuudessa, ja kysyi, osasinko minä tanssia noin – hän kun piti kovasti vatsatanssista. Ettäs sattuikin. En viitsinyt kertoa prinssille, mitä tein työkseni. Miehen osakkeet olivat jo romahtaneet.

Kun vaimoasia ei edennyt toivotusti ja prinssi tiesi minun etsivän töitä, hän keksi hyvän idean: hän palkkaisi minut yksityiseksi englanninopettajakseen kohentamaan keskustelutaitoaan. Palkan saisin määritellä itse, raha ei olisi ongelma. Samalla kun mietin, ryhtyisinkö harkitsemaan asiaa, prinssi soitti puhelun ystävälleen Nigeriaan, ja pian huomasin olevani puhelimessa työhaastattelussa. Nyt tarjolla oli henkilökohtaisen sihteerin paikka saudiliikemiehelle Lagosiin. Puhuin pitkän puhelun Nigeriaan saudiprinssin myhäillessä vieressä, mutta puhelun venyessä liikaa hän tulikin katumapäälle ja keskeytti neuvottelun.

Prinssi meni suoraan asiaan ja kysyi, olisinko kiinnostunut prinsessan paikasta Saudi-Arabiassa. En tiennyt, miten vastata kohteliaasti sellaiseen ehdotukseen, joten sivuutin koko kysymyksen kuin en olisi kuullut sitä. En ollut totta puhuen koskaan haaveillut päätyväni prinsessaksi Saudi-Arabiaan. Ja juuri samana aamuna olin ehtinyt ihmetellä, miten tylsää elämäni oli.

Prinssin palvelija toi minulle virallisesti paperilappusella kutsun saapua kala-aterialle prinssin kanssa, enkä voinut kieltäytyä kutsusta. Minulla oli tappava nälkä. Niin siirryimme hotellin ravintolaan, joka oli tyhjennetty asiakkaista, ja meille tuotiin suoraan kalasatamasta vastavalmistettu tuore kala, jonka punahuivinen palvelija Amr meille tarjoili. Kaikki ravintolan henkilökunta oli poistettu paikalta.

Sitten Amrkin poistui ja jäin prinssin kanssa ravintolaan kahden. Oli suorastaan hellyttävää katsoa, kuinka nöyrä saudiprinssi leikkasi minulle kalasta parhaat palat ja asetteli ne lautaselleni. Mies ojensi minulle leipää ja lapioi lautaselleni riisiä. Saudit eivät ole maailman kuuluisimpia ystävällisyydestään, mutta tämän miehen käytöksessä ei ollut mitään moittimista. Hän tuntui hiukan ujostelevan minua, pelottavaa suomalaista.

Prinssi Mohammed kertoi, kuinka hän oli käynyt Suomessa Nokian pääkonttorissa tutustumassa uusimpiin Nokian puhelinmalleihin. Hän oli saanut lahjaksi viimeistä huutoa olevan puhelimen, jonka hän lähetti omaan sopimustehtaaseensa Kiinaan, jotta mallin kopion halpatuotanto voitaisiin aloittaa välittömästi. Teollisuusvakooja Mohammed kertoi nauraen, kuinka hän ja hänen sukulaisensa olivat kuninkaallisella tittelillään päässeet myös sveitsiläisiin kellotehtaisiin ja saanet niistä kaikki viimeisimmät mallit. Hän vakuutti, ettei asiantuntijakaan erottanut hänen valerolexiaan aidosta. Eikä Swatchia. Eikä Swarovskeja.

Ihmettelin, miksi prinssi asui Muscatissa ollessaan niin vaatimattomassa hotellissa, kun kaupungista löytyi varmasti hienompiakin. Mies kertoi haluavansa olla lähellä soukia, ja ihmisiä, kaikki luksushotellit sijaitsivat rannalla kaukana keskustasta, eikä niissä ollut mitään tekemistä.

Three men

Prinssi lähti illalla asioilleen ja jatkoin tutkimusretkeilyä kaupungissa. Tapasin soukissa tuntemattoman öljymiehen, joka hyvin arasti lähestyi minua ja pyysi saada jutella kanssani. Mies oli ujo ja kohtelias Omar. Pitkällisen vastustelun jälkeen suostuin keskustelemaan hänen kanssaan. Kun hän kuuli, ettei minulla ollut kännykkää matkassa, antoi hän minulle oman puhelimensa lainaksi ja pyysi, että kantaisin sitä koko Omanissa oloni ajan, jotta voisin soittaa hänen työpuhelimeensa, mikäli tarvitsisin apua missään asiassa.

Eikö miehelle tullut mieleen, että voisin varastaa hänen puhelimensa ja viedä sen mennessäni? Tai soittaa miehen laskuun viiden tunnin puhelun Suomeen. Kun hän kuuli, miten vaatimattomassa hotellissa asuin, hän halusi siirtää minut Grand Hyattiin. Ja ostaa minulle kunnon kengät, kun hänelle selvisi, että olin kiipeillyt vuorilla pelkissä sandaaleissa. Voi hyvänen aika näitä arabimiehiä! Minun oli pakko palata hotellihuoneeseeni ja hengittää hetki syvään ja rauhallisesti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Täällä on käyty

  • 85,890 kertaa
%d bloggers like this: