5. Salainen operaatio

Isosisko Som vihjaisi ohimennen, että hänellä oli tärkeää asiaa muutamalle tanssijalle, minä mukaanlukien. Hän kutsui minut mukaan salaiseen keskustelusessioon, joita hän yleensä harrasti vain sisäpiiriläisten kanssa ja joista ei saanut hiiskua muille. Hiivin neljän muun tanssijattaren vanavedessä ulos studiolta ja valtasimme läheisestä ravintolasta kaikkein syrjäisimmän pöydän. Ettei kukaan vain näkisi. Tämä oli kuin suoraan thaimaalaisesta jännityselokuvasta.

Som meni suoraan asiaan: Eräs Bangkokin luksushotelleista, Grand Millennium, oli järjestämässä pari viikkoa kestävän arabialaisen festivaalin, ja Somilta oli tilattu tapahtumaan joukko itämaisia tanssijoita. Me viisi olimme tuo valittu joukko, ja tämä oli kunnianosoitus ahkeruudestamme. Esitimme kiitoksemme siitä, että saimme olla mukana tässä hienossa tapahtumassa. Muut tytöt kuuluivat Somin uskolliseen sisäpiiriin; uutta tässä oli se, että minut oli pyydetty mukaan. Minä ulkomaalainen, väärän värinen ja muutenkin sopeutumaton. Yritin pysyä aivan hiljaa, jottei minua heitettäisi taas äkkiarvaamatta ulos.

Som katsoi minua silmiin ja tunnusti pitkin hampain, että hän sai jatkuvasti puhelinsoittoja asiakkailta, jotka halusivat tilata vaaleita farangitanssijoita esiintymään, mutta Somia sapetti niin, että hän tarjosi kyselijöille ei-oota. Ei ollut farangeja eli länsimaalaisia valkoihoisia tarjolla. Somin mukaan thaimaalaiset olivat rasisteja, jotka eivät arvostaneet omia kansalaisiaan vaan katsoivat farangeja ylöspäin ja valitsivat kaikessa mieluummin farangin. En sanonut siihen mitään. Som pyysi anteeksi ja totesi, ettei se ollut minun syyni. Että olin farangi.

Ymmärsin epäsuorasti, että sain olla mukana tässä salaisessa istunnossa vain siitä syystä, että arabialaisen festivaalin järjestäjä oli vaatinut, että tanssijoiden joukossa oli oltava vähintään yksi farangi. Ja olin ymmärtävinäni senkin, miksi minua oli karsastettu niin katkerasti muiden tanssijoiden keskuudessa kaikki nämä kuukaudet. Olin vaarallisempi kuin tiesinkään.

Festivaaliviikonloppu koitti. Kokoonnuimme aamun sarastuksessa hotellille aivan liian aikaisin ja olimme kaikki puolinukuksissa, naamat turvoksissa ja silmät ristissä, hehkeät tanssijattaret. Hotelli oli järjestänyt meille oman meikkaajan sekä antanut käyttöömme hienon hotellihuoneen. Odottelimme meikkaajaa, joka oli niin monta tuntia myöhässä, että pari meistä meikkasi itse ja kaivautui peiton alle jatkamaan kesken jääneitä yöunia.

Yötä Millenniumissa

Lopulta meikkaajapoika tuli. Suhtauduin häneen epäluuloisesti. Minulla oli kokemusta thaimaalaisista meikkaajista, jotka saivat minut näyttämään pöllöltä. Thaimaalaisen silmät ovat kapeat ja viirut, joten niitä on pyöristettävä, ja rajaustussia sutataan runsaalla kädellä korkealle yläluomeen. Meikäläisen silmät ovat pyöreät pohjalaiset, ja kun niitä pyöristetään lisää paksulla mustalla tussilla, saadaan tulokseksi hölmistynyt pöllö. Annoin meikkaajan kuitenkin viimeistellä tekeleeni. Minulla oli meikinpoistoaineet mukana katastrofitilanteita varten. Niitä ei tarvittu, poika teki upean silmämeikin.

Kun olimme kaikki kokeneet meikkaajapojan käsissä muodonmuutoksen toukasta perhoseksi, opin sen, että thaimaalaisten kanssa tanssiessa on tärkeää otattaa itsestään mahdollisimman paljon valokuvia, joka tilanteessa. Poseerasimme sängyllä, lattialla, vessassa, kylpyammeessa, vaatekaapin vieressä, käytävällä, hississä. Kaikilla eri kokoonpanoilla ja ilmeillä, eri asennoissa.

Grand Millennium

Ryhmähenki tyttöjen kesken oli loistava eikä aikaisemmasta nokannostelusta ollut tietoakaan. Tunkeuduimme yhdessä hissiin ja hihittelimme kanssaihmisten ilmeille. Näytimme kirjavilta paratiisilinnuilta tanssipuvuissamme. Ravintola oli koristeltu arabialaisen teeman mukaan. Itämaisella matolla verhokatoksen alla istui yksinäinen rumpali, joka yritti soittaa tablalla Lähi-idän rytmejä, mutta hän näytti olevan hukassa sormiensa kanssa. Som kävi opettamassa hänelle pari egyptiläistä perusrytmiä, ja thaimaalainen rumpali tunnusti, ettei hänellä ollut aavistustakaan arabialaisista rytmeistä, hänet oli vain tilattu tähän tapahtumaan soittamaan rumpua.

Paikalla VIP-vieraina oli arabimaiden suurlähettiläitä, parin arabilentoyhtiön johtajat sekä entinen Miss Universum, joka käänsi viileästi selkänsä, kun livuimme sisään, eikä luonut meihin illan aikana silmäystäkään, vaikka muu pöytäkunta katsoi esitystämme ja taputti innokkaasti. Yksi hilpeä suurlähettiläs sekä lentoyhtiön sedät kävivät valokuvauttamassa itseään meidän kanssamme.

Tanssimme kuin vimmatut. Pyörähtelimme ravintolan pöytien välissä thaimaalaisen yleisön ollessa ujoa ja vaivautunutta. Naiset katsoivat esitystämme vienosti hymyillen, miehet kiinnittivät katseensa tiukasti lautasellaan olevaan ruokaan. Eräässä pöydässä pieni poika peitti käsillään isän silmät, ettei isä vain joutuisi näkemään pöydän ympärillä kieppuvia vähäpukeisia naisia.

Japanilainen tanssitähti Hiro-san puski tyypilliseen tapaansa meitä muita sivuun vallaten itselleen suurinta tilaa, ja tällä kertaa annoin samalla mitalla takaisin työntäen hänet seisovan pöydän luokse kalavatien väliin. Siitäs sai, sirkkelikäsi, leikelköön terävillä käsillään lohia viipaleiksi! Hiro-san ei ollut moksiskaan, ja tajusin, että tämä oli pelin henki. Olimme sujut.

Ryhmämme tanssi koko festivaalin ajan sekä lounas- että illallisbanketissa. Meillä oli hauskaa. Söimme vatsamme täyteen hotellin seisovasta pöydästä ja olisimme voineet halutessamme jäädä nukkumaan hotellihuoneen hyväntuoksuisten lakanoiden väliin, mutta palasimme iltojen päätteeksi kiltisti kotiin.

Ainoa asia, mikä minua ihmetytti, oli se, että esiintymisestämme ei saanut hiiskua sanaakaan muille tanssijoille studiolla. Kaikki oli kovin salaista, vaikka olisi varmasti parantanut yleistä ilmapiiriä, jos koko studio olisi voinut jakaa kokemuksen, ja nekin tytöt, jotka eivät päässeet tällä kertaa tanssimaan, olisivat saaneet olla mukana valmisteluissa ja paikan päällä ravintolayleisön joukossa kannustamassa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Täällä on käyty

  • 88,750 kertaa
%d bloggers like this: